dimecres, 6 d’abril del 2011

Més de 300 professors i professores poden anar al carrer a la UPC! (només, per començar a parlar)

En el darrer comunicat del Secretariat Inter-Universitari de CCOO vam comunicar que “l'ofensiva contra els serveis públics del govern ha arribat a les universitats. El govern pretén reduir en 150 milions d’euros l'aportació de la Generalitat als pressupostos de les universitats públiques.”

La situació creiem que és molt preocupant i requereix una resposta contundent de la comunitat universitària. Molts de vosaltres ens heu demanat com afectaran aquestes retallades a la UPC. A data d’avui, estem esperant una reunió que es realitzarà els propers dies i on esperem obtenir tota la informació i, per tant, començar a quantificar la magnitud de la tragèdia. Però a hores d’ara podem avançar la informació que hem anat rebent. La principal és que la retallada a la UPC serà de 37,8 M€ i el Consell de Govern ja es va avançar a la retallada oficial proposant una retallada de l’encàrrec docent del 8%.

Actualment, les Escoles i Facultats ja estan refent l’encàrrec que després hauran de comunicar als respectius departaments. No totes les retallades són per igual a cada escola i facultat, ni afectaran per igual a cada departament. Però, en general, tota la UPC ja pot dir adéu a l’EEES i, a més, farà moltes passes cap enrere en la qualitat acadèmica, que directament notarà l’alumnat el proper curs. És a dir, competències o tutories, no seran més que una farsa.

Per altra part, aquesta retallada equivaldrà directament a pèrdua de llocs de treball, que calculat en termes d’associats 4+4, equivaldria a “no renovar contractes” a més de 300 professors associats. A data d’avui, ens han assegurat, i així es va aprovar, que sortiran les estabilitzacions a agregat dels lectors que tinguin l’acreditació i es renovaran contractes d’ajudants i becaris. Això si, la UPC no assegura que es convoqui un concurs per aquells ajudants i becaris que finalitzin contracte, encara que tinguin l’acreditació, per tal que puguin continuar el seu particular viacrucis de precarietat laboral a la que estan destinats els joves amb talent del nostre país. En la mateixa situació perillen tots aquells que hagin de demanar el cinquè any. Per últim, la promoció a catedràtic, les substitucions de les jubilacions, les substitucions per baixes, els sabàtics i gran part de les mobilitats queden en el congelador.

Evidentment sospitem que això, conjuntament amb la forta retallada al PAS, no és suficient per reduir la despesa 37,8 M€ i, per tant, estem a l’espera de ser convocats en breu. En aquest sentit, i davant possibles retallades majors de personal, CCOO demana tot el suport de la comunitat per actuar amb la contundència requerida. Recordem que el curs passat tots ja vam fer molts sacrificis en termes de sou, suportant retallades molt importants. Ara demanarem exemple a tots els nivells i, evidentment, que l'equip rectoral compleixi amb la responsabilitat que tota la comunitat universitària els hi ha donat democràticament, i defensin els interessos de tots nosaltres.

Properament, i donat que hi ha molts canvis a tots els nivells (Ley de la Ciencia, Estatuto del PDI, Avaluació del professorat, Decret de doctorat), enviarem nous comunicats i convocarem assemblees per explicar la situació. No descartem accions més contundents, de tots nosaltres depèn defensar el país dels atacs interns

Defensar els llocs de treball és defensar els Serveis Públics i la seva qualitat




4 comentaris:

  1. En la notícia em preocupa que es titula: Més de 300 professors i professores poden anar al carrer a la UPC! M'hauria sentit menys sol si s'hagués titolat: Més de 300 professors i professores podem anar al carrer a la UPC!

    ResponElimina
  2. És un matís important, però per ser "no renovaciones" i no acomiadament (per tant un ERE), això vol dir que la retallada anirà concentrada amb uns col·lectius molts determinats.

    ResponElimina
  3. Són "no renovacions" en tant que, en virtut de ser contractes administratius existeix una trampa legal que fa que aquests contractes, tot i haver-se prorrogat durant més de tres anys, no han generat cap dret cap al professor (en l'empresa privada hauria passat a ser un contracte indefinit o fix).
    A més l'estalvi és anecdòtic si tenim en compte que, tal com ja ha estat exposat, aquests professors cobren una quarta part del sou del professor funcionari per fer el 80% de la seva dedicació.
    Finalment, caldria qüestionar-se la conveniència (o no) de mantenir tal cantitat d'edificis amb una estructura de PAS desproporcionada en l'era de les telecomunicacions.

    ResponElimina

En aquest fòrum obert pots opinar lliurament, però recorda que les aportacions han de ser respectuoses.